Dream Design

Sta su web portali ?

izrada web portala Razvojem interneta i vecom upotrebom racunara i interneta rastao je i broj web sajtova. Vremenom se spontano pojavila i potreba za izradom web portala. U pocetku su tu bili uglavnom web imenici ili sajtovi koji nude fajlove za preuzimanje, catovanja, igrica. Cilj je bio privuci sto veci broj korisnika, i drzati i sto duze na sajtu i nuditi im razne usluge i proizvode. Uzimajuci u obzir da su portali imali veliki broj posetioca, sve vise su postajali ineteresanti i kao prostor za oglašavanje za razne kompanije.

Web portali su uglavnom veliki web sajtovi, koji imaju veliki broj opcija, funkcija, i drugih komponenti za razliku od obicnih web sajtova. Oni objedinjuju prikaz raznih informacija na jednom mestu. Uglavno su to interaktivni web sajtovi za vesti, magazine, forumi koji cesto idu u kombinaciji sa web prodavnicom i nude sirok spektar usluga. Web portali pruzaju posetiocima veliki broj informacija iz veceg broja izvora.


Web portali uglavno sadrze i puno manjih komponenti kao stu vremenska prognoza, horoskop, kursna lista, itd. Mogu biti regionalni, drzavni, korparativni ili specijalizovani ( nekretnine, sport, zabavu , Business to Business, Business to Consumer, ekoloski i drugi ). Web portali uglavnom imaju veliku frekvenciju posetioca, te serveri trpe vece opterecenje.

Izrada web portala

Izrada web portala se moze realizovati u dve varijante. Kao nadogradnja i modifikacija postojeceg CMS sistema ili kao Custom varijanta.

1. Open source CMS Ova varijanta podrazumeva prilagodjavanje, modifikaciju jednog gotovih sistema kao sto su recimo Wordpress ili Joomla prema potrebama klijenta. Modifikacije ukljucuje sve od dizajna to tehnickih karakteristika sajta.
Ova varijanta je pogodno resenje kao polazna tacka, za klijente koji nisu sigurni koja im je ciljna grupa, koji zele da testiraju svoju ideju, kako bi znali u kom pravcu dalje da idu. Open source CMS web portal predstavlja jeftiniju varijnatu, krace vreme izrade ali ima i ogranicenja u tehnickom smislu.

2. Custom CMS varijanta za klijente koji vec imaju jasnu ideju o tome kakav portal zele i imaju projekat ili nacrt o tehnickim karakteristikama sajta. Ova varijanta ima bolje karakteristike jer sve krece "od nule". Ceo sajt se projektuje i programira prema zeljama klijenta i unapred dogovorenom planu. Klijent sam bira sta zeli da ima na sajtu i kako njegov sajt zeli da izgleda. Ovo varijanta bas iz tih razloga predstvalja skuplje resenje i zahteva duzi vremenski period izrade ali klijent dobija originalan i unikatan dizajn, kao i svoj CMS sa svim zeljenim funkcijama.